„Fenomenul“ insolvenţelor a scăzut în intensitate, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, dar şi în luna ianuarie, numărul de dosare noi fiind în scădere cu 50%, dar în piaţă se simte în continuare lipsa specialiştilor în restructurare şi realizare a unor planuri de reorganizare viabile, motiv pentru care ponderea falimentelor în totalul insolvenţelor rămâne covârşitoare. Acestea sunt principalele concluzii ale seminarului cu tema „Noua direcţie în materie de insolvenţă“, organizat ieri de Ziarul Financiar.  

De la intrarea în vigoare a noii legi a insolvenţei, la începutul lunii iulie 2014, numărul dosarelor noi a scăzut cu 50%, dar pon­derea societăţilor care reuşesc să evite falimentul şi să se reorganizeze rămâne scă­zută, în jurul a 5%, şi pe fondul unui număr redus de specialişti capabili să propună un plan de reorganizare.

Dacă în cea de-a doua jumătate a anului 2013 au intrat în insolvenţă în jur de 15.000 de societăţi, în perioada similară a anului trecut nu­mărul acestora a scăzut la circa 7.500, iar ten­dinţa s-a menţinut şi în luna ianuarie, a pre­cizat Arin Stănescu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

Ponderea firmelor care reuşesc să se reor­ganizeze a crescut de la 1,4% spre 5%, pro­cent care s-a menţinut în ultimii trei ani, dar din rândul celor 16.500 de firme din economia locală considerate de impact, având active mai mari de 1,5 milioane de euro, un procent de 14% se află în insolvenţă iminentă, cu un grad de îndatorare mult peste valoarea activelor şi pierderi constante în ultimii ani, potrivit unui studiu al Casei de Insolvenţă Transilvania.

„Am ieşit din criza sistemică, avem creştere economică an de an, factor important care generează o descreştere a numărului de dosare de insolvenţă“, a declarat Arin Stănescu în cadrul evenimentului organizat de ZF, în par­te­ne­riat cu CITR, TZA Insolvenţă, ZRP Insol­vency şi Casa de Insolvenţă Ionescu şi Sava.

 

Un alt motiv care a provocat scăderea abruptă a numărului de dosare este legat de pre­vederile noii legi a insolvenţei, precum inter­dicţia temporară de a administra alte firme, re­ducerea perioadei de observaţie la un an sau spectrul unor inspecţii fiscale riguroase, iar tendinţa pare să se menţină, cu efecte benefice şi pentru bănci.

„Rata neperformatelor a scăzut de la 21% la 14%. Mă îndoiesc că în următorul an va fi la fel de agresivă panta descrescătoare, dar avem aşteptări să ajungem la o rată de 10%“, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Antreprenorul Marian Ambrosie, pro­prie­tar al firmei de panificaţie Pati-Pan Mariano, a atras atenţia că unele insolvenţe sunt provocate de incapacitatea statului de a combate eva­ziunea fiscală, motiv pentru care firmele care îşi achită taxele sunt dezavantajate în raport cu competitorii. Chiar şi aşa, procedura insolvenţei a permis firmei să îşi restructureze şi să îşi continue activitatea fără a disponibiliza angajaţi, iar în următoarele luni antreprenorul intenţionează să depună planul de reorganizare ce îi va permite să iasă din insolvenţă.

„Reorganizarea presupune creativitate, curaj şi onestitate. Doar aşa poţi convinge un creditor că ceea ce faci este absolut în regulă, că este protejat şi interesul lui din punct de vedere juridic“, a punctat Stan Tîrnoveanu, partener al ZRP Insolvency.

Cu toate acestea, Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordinator al CITR, a arătat că nu­mărul reorganizărilor reuşite rămâne încă scă­zut deoarece multe proceduri sunt deschise târ­ziu, iar numărul „specialiştilor capabili să pro­pună un plan de reorganizare viabil este redus“.

Florin Dănescu de la ARB consideră că este prea devreme pentru a se pronunţa cu privire la efectele noii legi a insolvenţei asupra mediului de business, în timp ce George Albert Ionescu, managing partner al Casei de Insolvenţă Ionescu şi Sava, spune că în ultima perioadă clienţii firmei nu au mai acceptat să intre în insolvenţă de teama inspecţiilor fiscale. „Acest risc îi sperie pe oameni şi îi determină să meargă din timp să negocieze cu creditorii“, a arătat Ionescu.

Dorin Petcu, partener al TZA Insolvenţă, firmă afiliată casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, consideră că noua lege a adus un plus de echilibru între obligaţiile şi drepturile creditorilor şi debitorilor, iar ideea de restructurare ar trebui privită ca un element de sine stătător, care nu trebuie asociat invariabil cu insolvenţa.

„Restructurarea este un proces de remediere, de a ne aşeja pe baze noi.  Multe din societăţile aflate acum în dificultate financiară au ajuns în această situaţie pentru că în anii de boom şi-au programat investiţii peste puterile lor nu şi-au făcut toate calculele şi nu au restructurat companiile în linie cu investiţia în curs“, a arătat Dorin Petcu.

Arin Stănescu, preşedintele UNPIR

+ Am ieşit din criza sistemică, avem creştere economică an de an, factor important care generează o descreştere a numărului de dosare de insolvenţă.

+ Începând cu 2009 au fost introduse în Parlament cinci proiecte de acte normative pe legea insolvenţei persoanelor fizice. Mai nou, s-a intrat în criza CHF-ului şi s-a considerat că insolvenţa persoanelor fizice poate fi folosită ca panaceu, ceea ce este fals, deoarece aceasta se adresează doar persoanelor care nu mai pot plăti.

+ Banca Mondială a făcut bucăţi ultimul proiect pus în discuţie, legea bugetului a trecut şi nu ştim cum ar putea fi finanţat acest proiect. De vreo două săptămâni nu se mai lucrează la el, dar poate reîncepem în curând. Oricum, o astfel de lege nu poate intra în vigoare mai devreme de şase luni. Trebuie făcut şi un studiu de impact. Poate în primul an nu vor fi mai mult de 100.000 de dosare, dar şi acest număr este înspăimântător.

Sursa Articol :Ziarul Financiar

Articole Similare